ESCOLA SANT MARC BASSACS

ESCOLA SANT MARC BASSACS

dilluns, 28 de març del 2016

HIMNE JOCS OLÍMPICS


Aquest  any se celebren els Jocs Olímpics a Rio de Janeiro, Brasil.
I aprofitant aquest esdeveniment, des de la nostra escola estem treballant els Jocs Olímpics.


La música, com en molts altres àmbits de la nostra vida, també hi és ben present! La música més representativa dels Jocs Olímpics és l'HIMNE OLÍMPIC. Aquí el teniu:




L'himne olímpic és una composició creada pel músic Spyrídon Samaras (Corfú 1861-1917) i el poeta Kostís Palamàs (Patres 1859-Atenes 1943). Amb aquests noms ja haureu endevinat que eren un compositor i un poeta grecs. 

Aquesta peça va ser creada per als Jocs Olímpics d'estiu de 1896 que varen tenir lloc a Atenes (Grècia) i posteriorment cada seu olímpica realitzà una composició pròpia. Però l'any 1958, el Comitè Olímpic Internacional el declarà oficial . I en els Jocs Olímpics d'estiu de 1964 a Tòquio (Japó) ja va ser interpretat durant l'hissada de la bandera olímpica. 

Tot i que la lletra original és en grec i que oficialment només existeix en anglès i en francès, ja que aquestes dues llengües són les oficials del COI (Comitè Olímpic Internacional), cada ciutat organitzadora acostuma a interpretar-la en la seva llengua. L'himne olímpic s'interpreta en l'acte d'inauguració dels Jocs, acompanyant l'entrada de la bandera olímpica a l'estadi. En els Jocs Olímpics d'estiu de 1992 celebrats a Barcelona, aquest himne el cantà l'Alfredo Krauss en català a la cerimònia d'obertura i en castellà a la de clausura en el moment que s'enlairava i s'abaixava la bandera.




Ve a dir això: 
Esperit immortal de l'antiguitat, 
pare de la veritat, la bellesa i la bondat.
Baixa, presenta't, vessa la teva llum sobre aquesta terra i sota aquest cel, 
que va ser el primer testimoni de la tema fama duradora. 
Dóna vida i ànims a aquests nobles jocs, 
llança corones de flors que no es marceixen 
als victoriosos en la cursa i en el treball ! 
Crea, en els nostres pits, cors d'acer ! 
A la teva llum, planes , muntanyes i mars 
brillen en un to rosat i formen un enorme temple 
on totes les nacions s'hi reuneixen per adorar-te, 
oh, esperit immortal de l'antiguitat!. 

Però l'himne olímpic oficial no és l'única música que se sent durant la celebració dels Jocs. Cada seu olímpica té les seves composicions musicals particulars. 

L'any 1987, en Freddie Mercury(cantant del grup Queen i la Montserrat Caballé varen gravar la cançó "Barcelona" que va servir de promoció de la ciutat de Barcelona. Barcelona havia guanyat la nominació per a ser seu dels Jocs Olímpics de l'any 1992 (l'edició que feia 25 dels celebrats a l'etapa moderna) el 17 d'octubre de 1986. La cançó s'havia d'interpretar en la Cerimònia d'Obertura però la prematura mort d'en Freddie vuit mesos abans de l'inici dels Jocs, no ho va fer possible. La cançó va ser adoptada pel Comitè Olímpic Espanyol com a himne oficial dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992. 
Si voleu, els podeu escoltar a les Fonts de Montjuïc, a Barcelona, escenari triat per a la celebració del festival a l'aire lliure "La Nit" del dia 8 d'octubre de 1988 per celebrar l'arribada de la bandera Olímpica des de Seül (capital de Corea, lloc on s'havien celebrat els darreres Olimpíades). Acompanyats al piano per en Mike Moran, la varen cantar en playback. Aquí els teniu:


 


 Sabeu com varen arribar a coincidir en Freddie Mercury i la Montserrat Caballé? En Freddie havia declarat en més d'una ocasió als seus amics que la seva cantant preferida era la Montserrat Caballé, la soprà catalana cantant d'òpera. I que un dels seus grans somnis era poder cantar al seu costat. Sembla ser que la Montserrat ja havia sentit, a la televisió espanyola, unes declaracions d'en Freddie manifestant la seva admiració per la diva. Ella va acceptar amb moltes ganes l'experiència, tot i que no sabia si les seves veus es podrien conjuntar bé. I tant que varen conjuntar! El març de 1987, en Freddie va viatjar cap a Barcelona per a conèixer la Montserrat i li va fer escoltar la cançó "Barcelona" que havia composat, dedicada a la capital catalana. A la cantant li va agradar tant que varen començar a treballar amb la cançó per a un àlbum de cançons que gravarien junts.

Va ser una notícia que va causar una gran sorpresa: la gran veu de l'òpera i una de les millors veus del rock cantant junts. El disc que varen produir "Barcelona", va tenir molt d'èxit. En gairebé 3 hores se'n varen vendre 10.000 còpies. I a Anglaterra també va ser un èxit.

Després d'aquest treball que varen fer junts, van continuar mantenint una gran amistat. Quan a en Freddie Mercury li varen diagnosticar SIDA, va mantenir-ho en secret. Només ho va explicar als amics íntims i familiars, entre els quals hi havia la catalana Montserrat Caballé.


Freddie va morir un dia després d'anunciar que tenia la sida (23 de novembre de 1991 i 25 de novembre). El dia següent a la seva mort milers de fans i seguidors es van apropar fins a casa seva i li varen deixar molts rams de flors. A Montreux, Suïssa, al novembre de 1996 se li va dedicar una estàtua. Té tres metres d'alçada i va ser feta per l'escultora txeca Irena Sedlecka i pagada pel seu pare, en Bommi Bulsara i la Montserrat Caballé. També en honor seu es va fer un segell reial i es va posar una placa a la casa on va viure amb la seva família el 1964, als 17 anys.

                                                   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada